\

Afvalbrengstation Groningen

PIN of Contant
Vanaf 8 uur open
Ook op zaterdag
Afrekenen per kilo
Recycling

Benieuwd of u uw afval kwijt kunt bij het afvalbrengstation Groningen?


Heeft u niet dermate veel afval dat u een container wilt laten plaatsen? En kunt u dit prima zelf vervoeren? Dan kunt u afval ook bij ons kwijt op ons afvalbrengstation in Groningen. Wij vertellen u graag wat u hier wel en niet kwijt kunt.

Vrijwel al het afval kunt u inleveren bij het afvalbrengstation Groningen! Op het afvalbrengstation in Groningen kunt u alles kwijt, behalve chemisch afval. Voor de verwerking van chemisch afval kunt u terecht bij de gemeente Zuidhorn. Al het overige afval kunt u dus wel bij ons inleveren. Bovendien kunnen bepaalde soorten afval worden hergebruikt via ons recyclingstation. Hieronder lichten wij de soorten afval uit die u bij ons kwijt kunt.

Hout:

Hebt u houten materialen, houtresten of andersoortig houtafval? Dit kunt u bij ons inleveren! In vele gevallen kan hout worden gerecycled. Daarom nemen wij hout graag aan.

Schoon puin

Bent u aan het verbouwen of afbreken? Hebt u puin over van deze werkzaamheden? Dit puin kunt u kwijt bij ons afvalbrengstation. Let op dat er een verschil is tussen schoon puin en bouw- en sloopafval! Zo bestaat schoon puin enkel uit steen en puinresten, terwijl onder bouw- en sloopafval ook hout en grofvuil vallen. Puin bestaat uit steenhoudende materialen afkomstig van betonconstructies en gesloopt metselwerk. Puinafval dient vrij te zijn van andere afvalsoorten en vervuiling als teer, olie grond of asbest. Twijfelt u of uw puin onder schoon puin valt? Hieronder leest u welke materialen wij accepteren als schoon puin:

 • Schoon (gewapend)betonpuin
 • Uitgeharde beton-, specie- en cementresten
 • Metselwerkpuin
 • Kalkzandsteen
 • Tegels, klinkers, schoon grind
 • Porselein sanitair en aardewerk
 • Dakpannen

Dergelijk schoon puin kan worden hergebruikt voor het aanleggen van wegen en het ophogen van dijken. Daarom ontvangen wij dit puin indien mogelijk graag apart van bouw- en sloopafval.

Bouw en sloop

Hebt u afval over van bouw- of sloopwerkzaamheden? Lever het in bij ons afvalbrengstation in Groningen! Stenen, beton en (losse) brokstukken vallen onder schoon puin. Bouw- en sloopafval kan ook hout en grofvuil bevatten. Dit puin is dus een verzameling van het afval dat u overhoudt bij het bouwen en slopen.

Grof huishoudelijk

Grofvuil dat u overhoudt van uw huishouden kunt u kwijt bij onze milieustraat in Groningen. Huishoudelijk restafval is afval dat overblijft bij particuliere huishoudens, na de normale scheiding van groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval), papier/karton, glas etc. Grof huishoudelijk afval is huishoudelijk afval dat door omvang of gewicht niet in de ondergrondse container of in de vuilnisbak mag of past. Bij dergelijk (te) groot afval kunt u denken aan:

 • Kapotte matrassen
 • Tapijten of vloerkleden
 • Meubels zoals stoelen, fauteuils, banken en tafels
 • Grote stukken piepschuim.

Metalen

Ook metaalhoudende materialen kunt u inleveren bij het recyclingstation in Groningen. Dit zal waar mogelijk gerecycled worden. Een enkele schroef, spijker of sleutel kan bij het restafval: in de afvalenergiecentrale wordt dit metaal er met magneten uitgehaald en gerecycled. Steen

Materialen en objecten van steen kunt u prima bij ons kwijt. Er is een verschil tussen puin en steen. Onder steen verstaan we veel keramische materialen zoals: gevelbaksteen, dakpannen, straatsteen, gresbuizen, tegels en sieraardewerk. Deze materialen kunnen veelal worden hergebruikt. Straatbaksteen wordt zelfs bijna altijd hergebruikt.

Groen/tuin

Hebt u in de tuin gewerkt en wilt u uw takken, onkruid of planten ergens kwijt? Ook dat kan bij onze milieustraat in Groningen. Hier kunt u groot groente-, fruit- en tuinafval inleveren. Ja, ook de kerstboom.

Grof tuinafval is afval uit uw tuin dat te groot of te zwaar is voor de gft-container. Van het ingezamelde grof tuinafval wordt bijvoorbeeld compost gemaakt. Bij het winterklaar maken van uw tuin houdt u bijvoorbeeld takken van gesnoeide bomen of struiken over. Groot snoeiafval zoals deze takken kunt u bij ons kwijt.

Klein snoeiafval, bladeren en gras kunt u kwijt in de gft-container. Laat het natte gft-afval zoveel mogelijk uitlekken, zodat u het zo droog mogelijk in de gft-container kunt gooien. Voor gemaaid gras geldt de richtlijn van een dag laten drogen, alvorens in de container te gooien.

Asbesthoudend materiaal

Ook asbesthoudend materiaal kunt u inleveren bij het afvalbrengstation in Groningen. Let op: asbest is een gevaarlijke stof. Bij inademing van asbestvezels kunt u ziek worden. Het is dus risicovol om materialen met asbest te verwijderen. De precieze gezondheidsrisico’s zijn voor een leek moeilijk te overzien. Er komt veel kennis kijken bij asbestsanering. Bovendien is het saneren van materialen met asbest een secuur werkje en een flinke klus. Om die redenen wordt vaak professionele hulp ingeschakeld. U bent verplicht om eerst contact op te nemen met uw gemeente. Op omgevingsloket.nl doet u eerst een sloopmelding waarna u een meldingsformulier krijgt. Pas daarna kunt u het asbest bij ons inleveren.

Waar en wanneer kunt u bij ons terecht?

Het afvalbrengstation in Groningen is van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 17.00 geopend. U vindt ons aan de Industrieweg 16 in Noordhorn.


Hoeveel kost het inleveren van afval?

Bent u benieuwd wat het inleveren van afval u gaat kosten? Wij rekenen het afval ter plekke af per kilo. Wilt u van tevoren een prijsindicatie? Neem dan contact met ons op!


Liever een afvalcontainer huren?

Wilt u de planning van het afval storten in eigen hand houden? Dan biedt een eigen afvalcontainer een ideale uitkomst! In de provincie Groningen kunt u met gemak een afvalcontainer huren via Topcontainers.nl.Asbesthoudend materiaal zelf verwijderen of laten verwijderen?

Twijfelt u of u zelf aan de slag kunt? Als particulier mag je 35 m2 aan asbesthoudend materiaal zelf verwijderen, mits je dit eerst meldt via omgevingsloket.nl. Dit geldt alleen als het gaat om geschroefde of losse golfplaten. De platen dienen in zijn geheel verwijderd te worden en er mag niet in gezaagd of geboord worden.

Verder gelden voor asbesthoudend dakmateriaal de voorwaarden dat het gebouw een particuliere functie moet hebben en dat het verwijderen door een gecertificeerd bedrijf wordt gedaan. Je mag dit dus niet zelf doen!

Voor het verwijderen, saneren en afvoeren van materiaal met asbest bent u bij Top Milieu Service aan het juiste adres. Wij zijn ervaren in het verwijderen van asbest. Advies of ondersteuning nodig? Wij helpen u graag! Bel ons voor de mogelijkheden.

Professioneel asbest laten verwijderen

Onze ervaren specialisten helpen u graag. Wij hebben jarenlange ervaring met het verwijderen van asbesthoudende materialen. Bovendien zijn onze asbestsaneringen mogelijk in combinatie met sloopwerkzaamheden. Het slopen gaat namelijk vaak gepaard met een waarde-taxatie en een risico-analyse van de materialen. Ons afvalbrengstation Groningen maakt het mogelijk recycling en het afvoeren van schadelijke materialen te combineren. Advies nodig? Wij geven u graag een prijsindexatie. Neem contact met ons op voor uw opties!